onsdag 29 april 2009

I en stickerskans paradis
Ja, jag har varit på en lite resa, i en stickerskas paradis. På Falster i Danmark i lilla Stubbeköbing på Farvestrade nr 6 bor stickdesignern Vivian Höxbro. Här finns även hennes atelje och här håller hon kurser.

Garnet hon använder är ett underbart ullgarn, spunnet på ett spinneri i New Hampshire i USA.

New England Shetland, heter garnet, 100% ren ull och finns i 56 färger (om jag nu minns rätt).

Vivan har själv deltagit i framtagandet av det här garnet och hon berättade för mej att man färgar inte garnet utan ullen å sen mixar man olika ullfärger för att få fram rätt nyans. Det gör att garnet blir väldigt levande med små fina skiftningar.

Jag var med på två kurser, den första handlade om en teknik för att göra dominorutor med hål i som man stickar samman till gallersjalar som man sen tovar i tvättmaskin, en spännande teknik som aldrig blir långtråkig.Man kan använda restgarner eller köpa ett av Vivians färdiga kit med garn i hennes sprakande färgkombinationer.


Även om arbete blir ganska stort stickar man ruta för ruta och har aldrig särskilt många maskor på sina små dominostickor (som två stumpstickor med knopp).

Mönster på dominosjal finns i hennes senaste bok

Kurs nr två handlade om färger, hur man sätter ihop färger, å kanske om att våga välja både färger som man tycker om och några som man egentligen inte gillar.
En av övningarna på kursen var att välja tre "fina" å tv å "fula" färger å sen sticka provlapp med de fina plus minst en av de fula. Resultatet blev över förväntan.

Nästa övning började likadant men när vi satt där med våra små nystan sa Vivian - lämna nu över garnet till damen till höger, så då fick man sticka med garner som nån annan hade valt, men det gick också bra.


En tredje uppgift var; välj färger fritt och sticka en vacker provlapp som passar damen till vänster om dej, hjälp va svårt tänkte jag, men det blev också bra och jag fick faktiskr beröm för den. Jag fick en av min granne med vacker tukos och petrol precis i min smak, men sen hade hon lagt in rostbrunt å lite gult, nåt jag aldrig skulle valt själv, men det bleb såå fint.

Det hjälpte mej att tänka lite annorlunda när jag till slut gick loss i garnhyllan för att köpa garn till en alldeles egen tröja, helt plötsligt vågade jag välja färger som jag aldrig ens tittat åt.

Jag valde å valde å valde å till slut hade jag en underbar hög som skulle få följa med mej hem till Sverige.

Naturen var bara så vacker, ett par minuters bilresa från Vivians hus fanns denna underbara strand.

Ja sen var det dgas för mej att lämna stickerskans paradis å resa hem till Sverige å där väntade den svenska våren och min alldeles egen familj. Man kan säja att jag har det riktigt riktigt bra.

Å det bästa av allt, jag fick ta med mej några små bitar från paradiset, garn, inspiration och stickglädje.


8 kommentarer:

 1. Vilka härliga dagar du haft! Det verkar jätte inspirerade. Jag har aldrig provat på den tekniken men dit berättelse lockar till att prova framöver.

  Tack för dina rader hos mig, mycket klokt skrivet.

  Hoppas du får en skön Valborg och första maj!
  Boel/Saltflingan

  SvaraRadera
 2. Det ser underbart ut alltihop!

  SvaraRadera
 3. Önskar jag vart med!!!

  Tack för att du delar med dig av dina upplevelser.

  Kram
  Ann

  SvaraRadera
 4. Så otroligt trevligt det låter! Vilka ljuvliga garner!
  Maria i Falkenberg

  SvaraRadera
 5. Å va kul med alla positiva kommentarer!
  Jag kommer att leva länge på detta. Att vi dessutom har en alldels otroligt härlig vår gör ju bara allting ännu bättre.
  Livet är verkligen så himla bra just nu!!
  Evalinah

  SvaraRadera
 6. Ååh vad inspirerande det verkar. Vilka fantastiska färger. Ljuvligt!

  SvaraRadera
 7. Förstår att du varit i Paradiset!
  Vilka garner och vilka färger!!

  Ser att du också fastnat för Drops-tunikan, min tanke är att teststicka på den ikväll - i norska garnet Fön, bomull/bambugarn.
  Det kommer kanske en rapport på min blogg senare.

  Ha det bra!

  SvaraRadera
 8. Å Susilull, då måste jag kolla din blogg.

  Jag tror inte det blir midsommar 2009 som jag kan ha min, nu har det kommit så mycket annat emellan, men midsommar är det ju varje år.........

  Evalinah

  SvaraRadera